Botanikuskertek hétvégéje


Idén 2010. szeptember 10-12. között immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Botanikus Kertek Hétvégéje rendezvény, mely az előző évekhez hasonlóan a Növényünnep keretében a Fővárosi Állat-és Növénykertben kapott helyet.

A három napos rendezvény nyitónapja egyben szakmai nap* is volt, érdekes és értékes előadások sorozatát hallgathatták az érdeklődők.

A különböző egyetemek és az ország nagyobb botanikus kertjei mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának Egyetemi Élő Növénygyűjteménye is részt vett a rendezvényen. Számos poszter, rövid, ismertető kisfilm, színes, többnyelvű kiadvány segítségével igyekeztek a botanikus kert munkatársai ismertetni a kert nevezetességeit, munkáját, eredményeit, életét. A kiállítás méltó keretét látványos virágkötészeti kompozíciók nyújtották, melyeket számos látogató csodált meg. A gyerekek számára játszóházat alakítottak ki munkatársaink, ahol játékosan fejleszthették a természettel, erdővel, fával, környezettel kapcsolatos tudásukat, kipróbálhatták kézügyességüket különböző típusú madáretetők készítésével, valamint kreativitásuk is teret kapott a termésekből, levelekből, préselt virágokból készült alkotások során.

A rossz idő ellenére nagyon sok érdeklődőt odavonzottak a sátorban felsorakoztatott érdekességek, több érdeklődő jelezte, hogy meglátogatja botanikus kertünket.

Mindenkit örömmel és szeretettel várunk!

*

A pénteken kezdődő három napos rendezvény nyitónapja, egyben szakmai nap is, melynek tervezett programja a következő:

 

9.40     Kiállító kertek pavilonjainak megtekintése rövid séta keretében, majd érkezés a Barlangterembe

Érdiné dr. Szekeres Rozália (Illés Zoltán képviseletében), Kósa Géza, Dr. Pócs Tamás, Dr. Persányi Miklós, Zsigmond Vince

 

10.00   Vendégek köszöntése – Kósa Géza, Dr. Persányi Miklós

 

10.10   Nyitóelőadás – Érdiné dr. Szekeres Rozália: A Magyar Kormány természetvédelmi programja és a hazai gyűjteményes kertek azokban betöltött szerepe, elvárt feladatai

10.40   Kósa Géza: A hazai gyűjteményes kertek tevékenysége és helyzete 2010.

 

11.10   Kerekasztal beszélgetés – vezeti Pócs Tamás, a MTA rendes tagja

Téma: Mit tehet a MABOSZ és a hazai gyűjteményes kertek a Magyar Kormány természetvédelmi programjának megvalósításáért? Mit tehet a Magyar Kormány a MABOSZ és a hazai gyűjteményes kertek hivatásának betöltése érdekében?

 

12.30   A délelőtti program zárása

 

12.30 - Szendvicsebéd  

 

13.00 – MABOSZ Kertvezetők Tanácsa ülés