Amaranthus tricolor - tarka amaránt

Ázsia trópusi területein, Kelet-Indiában él.

Gyengén elágazó szárán nagyméretű, hullámos, színes levelek nőnek. Virágai jelentéktelenek. Levelei meleg, napfényes időben intenzíven színeződnek. A kertészeti faják levélmérete, színe, tagoltsága rendkívűl változatos.

Az előnevelt palántákat májusban kell kiültetni. Hidegebb, esős időben a levelek bebarnulhatnak.


Celosia argentea var. plumosa 'bikavér' - tollas celózia

Magyar nemesítésű fajta.

Elágazó száron nyílnak fürtszerű, tömött virágai. A szár, a levél, a virágot díszítő murvalevelek borvörös színűek és nem fakulnak meg az erős napsütéstől sem. Egy-egy virágzat 8-10 hétig nyílik. Ez a fajta európaszerte és a tengerentúl is rendkívül népszerű, díjazott.

Kiváló virágágyi növény. Jól bírja akár a nagy meleget vagy a sok csapadékot is. Kőedényekbe és balkonládákba is ültethető. A virágzó palántákat májusban ültessük ki.

Cleome spinosa - kleopátra tűje

Dél-Amerika trópusi vidékeiről származik.

Szára gyengén elágazó, a levelek tövében pálhatövisek találhatóak. Tenyeresen osztott levelei nagyok, a levélnyél és a főbb erek is tövisesek. Virágai folyamatosan nyílnak fehér, rózsaszín vagy lila színben, ezzel egy időben érnek hosszú termései.

Dekoratív virágágyi növény. Sövények elé, kerítések mellé, vagy gyepekbe szoliterként ültethető. Kiültetés után fog bimbózni és virágozni. Erős szélben megdőlhet.