Az Egészségügyi Világnap alkalmából iskolás csoportok látogattak a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjébe


 

Ki tud felsorolni legalább 3 olyan növényt a gyűjteményes kertből, amit meg lehet enni? Ki tud felsorolni legalább 2 olyan növényt, amiből finom tavaszi salátát lehet készíteni? Melyik fa kérge képes ellenállni a tűznek? Miért kell védeni a növényeket, ha egyszer olyan sok van belőlük? - Ezeket és más, hasonló kérdéseket kellett megválaszolniuk azoknak az iskolás gyerekeknek, akik április 19-én, kedden látogattak el a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjébe.

Az ENSZ 1948. április 7-én alapította meg a WHO-t, azaz az Egészségügyi Világszervezetet, melynek célja a nemzetközi egészségügyi munka irányítása és összehangolása. Az Egészségügyi Világnap témája 2010-ben az Urbanizáció és az Egészség. A témaválasztást az a felismerés indokolja, hogy napjainkban a városiasodás nagyon nagy hatást gyakorol a Föld lakosságának és az egyének egészségi állapotára egyaránt. Ebből az alkalomból a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertje lehetőséget biztosít néhány alsó tagozatos gyermekcsoport számára, hogy szakemberek által vezetett, játékos sétán vegyenek részt, ahol a gyerekeknek lehetőségük nyílik a természet csodáinak megismerésére, egy hatalmas sétára és játékra a friss levegőn.

A Nyugat-magyarországi Egyetem ezzel kíván hozzájárulni a Világszervezet idei célkitűzéséhez, hogy ráirányítsa a figyelmet, az urbanizáció és a városi forgatag keretein belül is vannak természetközeli helyek, amelyek nemcsak kincsként őrzik a természet szeretetét, de az egészséges életmód és a sport színhelyét is magukban rejtik. Hiszen a természetben eltöltött idő egészségünk javára válik. A sétát Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának Ifjúsági Egészségügyi Szolgálata szervezte az iskolai védőnők bevonásával. A programban 3 alkalommal 3x25 diák vesz részt. A következő séta április 26-án lesz. A sétákat követően a csoportoknak a botanikus kert dolgozói kérdéseket tesznek fel. A helyes választ adók botanikus kerti kiadványt, a csoportok pedig 1db Oxalis deppei szerencsenövényt kapnak.

 

/Csiha Tünde Noémi/


Képek:A gyerekek rajzai az élményeikről: