Akadálymentes sétaút vakoknak és gyengén látóknak a Nyugat-magyarországi Egyetem botanikus kertjében

 

„Az erdők közjóléti célú védelmét és bővítését szolgáló feladatok ellátásának csekély összegű (de minimis) támogatása” pályázat finanszírozásában készült sétautat a kert legrégebbi egyszersmind leglátogatottabb részén tettük hozzáférhetővé a látássérült emberek számára.

A vakok és gyengénlátók speciális igényeihez Kegyes-Brassai Orsolya okleveles rehabilitációs környezettervező szakmérnök útmutatásai, valamint a Vakok és gyengénlátók Győr-Moson-Soproni Szervezetének tanácsai alapján igazodtunk.

A kertben kétféle műszaki megoldást választottunk.

  • A belső épületekkel körülvett területen ahol még véletlenül sem jár autó, speciális vakvezető barázdákkal ellátott térkövekkel burkoltuk az útvonalat. Itt a meglévő felület bontása, a speciális elemek beágyazása és a mellébetonozás biztosítja az eligazodást.

A lehető legnagyobb biztonságra törekedtünk, hogy a hozzánk látogató születésüktől vak gyerekek, itt próbálhassák ki e műszaki megoldások használatát a közlekedésben.

  • A kert többi részén elsősorban a látásmaradvánnyal rendelkezők számára festéssel biztosítottuk az önálló közlekedés feltételeit.

Az illat, hang, levegő élményeken túl a tapintás élményét is biztosítjuk a kertbe látogató látásukban korlátozott emberek számára speciális táblák kihelyezésével.

A Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson–Sopron Megyei Szövetségével aláírt együttműködési megállapodás keretében vállalták, hogy az elkészült akadálymentesített útvonalat tagjaik körében népszerűsítik, látogató csoportokat szerveznek Sopronba, hogy gyűjteményes kertünket is meglátogathassák.


Képek:

Az akadálymentesített sétaút térképe

akadalymentesitett_setaut.pdf