Szeretet, lelkesedés, gesztus

Mi más juthatna az ember eszébe, ha azt a hírt hallja, hogy   Dr. Ötvös Imre erdőmérnök Kanadából hazalátogat?
Ahogy lenni szokott, most sem jött üres kézzel.

2009. július 16-án a Bank of Montreal 850 CAD-ról kiállított csekkét adta át azzal, hogy folytassuk a kert növénytábláinak cseréjét.
A 2001-ben megrendezett balektalálkozó kapcsán hazalátogató Ötvös Imre és társai a kertben sétálgatva tapasztalták, hogy a növények táblázása hiányos. A meglévők állapota is nagyon vegyes, sok a sérült és a zománchiány miatt nehezen olvasható tábla. Visszatérve Kanadába, Safranyik Lászlóval arra az elhatározásra jutottak, hogy konkrét adománnyal segítik a Botanikus Kert tábláinak felújítását és cseréjét. A cél érdekében az egyetem vezetésétől garanciát kértek, hogy az adományt csak és kifejezetten a fent nevezett célra fordítják, mert addig nem kezdenek a gyűjtésbe.
Prof. Dr. Mészáros Károly a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja 2003. február 18-án levélben garantálta, hogy az adományozott összeg a Botanikus Kert növénytábláinak pótlására, felújítására fordítódik, melyre az adományozók szánják az egyetem külön témaszámot nyit, amely biztosítja, hogy semmilyen más pénzforrással nem keveredik az adomány.
A gyűjtőmunka eredményeként 2004-ben 1000 CAD, 2005-ben 600 CAD, 2006-ban 2200 CAD adományt kaptunk az elhasználódott növénytáblák cseréjére.
Közben Palkovics János és társai alapítványt hoztak létre a kert megsegítésére melynek köszönhetően 2006-ban 1600 CAD támogatással nőtt a kertre fordítható összeg. Ebből a kertben 2006 őszén két emlékpadot helyeztünk el.
A levelek tanúsága szerint többszöri egyeztetés után az eloxált alumínium táblákra jutott a választás.

Mára 860 táblát helyeztünk ki; 500-at az elrongálódottak helyett, míg 360-at eddig kitáblázatlan növényekhez. Kihelyezésre vár még 150 db kész (gravírozott) tábla és rendelkezésünkre áll további 500 db gravírozásra váró tábla. A támogatásból sikerült megoldani 200 lágyszárú növény jeltáblázását is fehér műanyagból. A mostani ajándékkal együtt az elkülönített témaszámunkon 550 000 Ft áll rendelkezésünkre a munka folytatásához.
Örömmel nyugtázta, hogy a gyengén látókra is figyelünk és az információszerzést pályázati pénzből speciális táblákkal számukra is biztosítjuk.

Leginkább mégis annak örült, az adomány a kijelölt célt szolgálja és hogy beigazolódott, az eloxált alumínium táblák valóban jól bírják az időjárás viszontagságait. A gravírozott szöveg nem érzékeny a kisebb ütésekre, a barna színnek köszönhetően nem feltűnő, így talán kevésbé van kitéve a rongálásoknak és tovább biztosítja az ismeretszerzést. A közel 1000 db tábla, amit az elmúlt évek során lecseréltünk jó állapotban van és többnyire a megfelelő növénynél található.

Reményeink szerint az adományozók is úgy érzik, jó helyre került a pénzük, jó célt szolgál. Mi pedig továbbra is próbálunk megfelelni az elvárásoknak és köszönjük a támogatást.


Sopron, 2009. augusztus 28.

Ezerné Lóth Annamária