Sikeres bemutatkozás a Fővárosi Állat- és Növénykertben

 

2009. szeptember 18-20-án a „Növényünnep” keretében a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Országos Szövetsége /MABOSZ/ és a Fővárosi Állat- és Növénykert /FÁNK/ második alkalommal rendezte meg a Botanikus Kertek Hétvégéjét. A rendezvény idén is a Fővárosi Állat- és Növénykertben kapott helyet.

 

A lehetőséggel mintegy 12 kert élt (Alcsút, Szarvas, Füvészkert, Vácrátót, Tiszakürt, Pécs, Budai Arborétum, Kecskemét, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen, Sopron, és a MABOSZ). A bemutatkozáshoz 3x3 m-es rendezvénysátrakat biztosítottak a főbejáratnál és a nagy tó partján a kert legforgalmasabb részein.

 

Mi a főbejáratnál az első sátrat rendezhettük be mely nagyon kedvező helynek bizonyult. A három nap alatt több tízezren látogatták meg a kertet. A madárhangokkal kísért vetítés sátrunkhoz vonzotta a látogatókat. Fiatalokat és időseket egyaránt megállásra késztetett az ötletes Google Earth alkalmazásból felvett demó videó sorozat melyet Kapócs István természetvédelmi mérnök készített. A kertről és a növényekről készült képek vetítése mellett a már említett 5 különböző rövidfilm mutatta be az oktatott fák elhelyezkedését kertünkben. A filmek egy része a Földre, mint bolygóra közelítve illetve a Tűztorony 3 dimenziós mását körüljárva a Károly-kilátó és a TV torony mellett elsuhanva közelített a kertre és a benne található fákra madárhangok kíséretében. Kiadványainkból csak az igazán érdeklődőknek adtunk, de így is elfogyott minden. Számos fotót készítettek posztereinkről és kötészeti kompozícióinkról.

 

2009. szeptember 19-én, szombaton a szakmai* nap keretében színvonalas és érdekes előadásokat hallhattunk és tapasztalatcserén vehettünk részt, melyen kiváló ötleteket és sok hasznos információt gyűjthettünk.

 

A gyűjteményes kertek népszerűsítése mellett legalább olyan fontos, hogy a rendezvényen résztvevő 7 munkatársunk is megtapasztalhatta, hogy a többi kert is küzd problémákkal, de azt is láthatták, hogy milyen ötletekkel voltak képesek úrrá lenni a sokszor reménytelennek tűnő helyzeteken.

 

Sokat tanultunk és ez mindenképpen jó.

 

 

*Szakmai nap programja:

 

10.00 - 80 éves a Debreceni Botanikus Kert - előadó: Papp László
10.20 - 50 éves a Budakeszi Arborétum - előadó: Apatóczky István
10.40 - 25 éves a Budakalászi Botanikus Kert - előadó: László-Bencsik Ábel
11.00 - Sikeres időszaki-szezonális kerti programok 10 percben:
             Szentjánosbogár - Alcsút - Halász Ferenc
             Tiszavirág - Tiszakürt - Tálas László
             Lótusz Napok - Szeged - Németh Anikó
             Íriszkiállítás - FÁNK - Zsigmond Vince
11.40 - Virtuális, háromdimenziós bemutatási lehetőségek - támogatói prezentáció
12.30 - Fejlesztési projektek (KEOP, KMOP) - rövid beszámolók max. 10 percben, majd eszmecsere
             Debrecen - Papp László
             Alcsút - Füri András
             Füvészkert - Orlóczi László
             FÁNK - Zsigmond Vince


Képek

A többi kiállító