Cedrus deodara G. Don. - himalájai cédrus

Származási hely: 
A Himalája nyugati és középső vonulatain Kelet-Afganisztántól az indiai Garhwall megyéig megyéig 1000-3500 méteres magasságban él. 
Habitus: 
25-50 méter magas fa. Fiatalon kúpos koronájú, az ágvégei finoman csüngenek, idősebb korban a koronája ernyőssé válik. 
Kéreg: 
Már fiatalon, sűrűn, durván pikkelyes, sötétszürke. 
Hajtás: 
Világos színűek, szőrözöttek, a hajtásvégek fiatalon csüngenek. 
Tűlevelek: 
Szórt állásúak vagy csomókban állnak, igen hosszúak 30-70 mm-esek, viszonylag lágyak, hamvasak. 
Toboz: 
Megnyúlt tojásdad alakúak, 6-11 cm hosszúak. 
Ökológiai igény: 
Csapadékos, párás helyeket igényel, nálunk kicsit fagyérzékeny, az enyhén savanyú talajokat kedveli. 

Cedrus deodara fajták:


Tipikus példány elhelyzkedése a botanikus kertben